De ce Arta si Publicitate

Master copy Cosmin Dolha
Master Copy – Cosmin Dolha, Procreate iPad Pro

Scopul artei, oricare ar fi ea, este sa provoace o reactie emotionala, de obicei una placuta. Scopul publicitatii este evident sa vanda un produs sau o idee. Relatia dintre ele, intuita de unii publicitarii, printre care si Don Draper, si sustinuta de ultimele descoperiri in stiinta comportamentului (behavioral sciences), este una simpla, pentru a putea influenta oamenii in directia ta, trebuie sa provoci o emotie.

Putem face confuzia, cel putin unii dintre noi, ca oamenii se comporta rational, isi urmaresc interesul, in prezent sau viitor, se documenteaza suficient si cunosc motivele care stau in spatele propriei decizii pentru ca au exercitiul introspectiei si isi cunosc foarte bine biasurile. Suntem chiar siguri ca cel putin noi facem asta. Buna gluma.

Suntem mult mai putin rationali decat am vrea sa fim si suntem condusi de foarte multe ori de emotie, asta si pentru ca este mai eficient. Daca ar trebui sa calculam absolut tot ce facem, ar fi groaznic de obositor. Deocamdata in istoria evolutiei, suntem aici, fiinte partial rationale, conduse de cele mai multe ori de emotii si automatism.

Cum ajunge arta sa ne atinga la “inima”?

Unii artisti stiu intuitiv principiile de baza prin care se pot influenta emotiile – compozitie, subiect, context – pe cand altii ajung sa le cunoasca in urma unor experimente complexe si de lunga durata (cubism, arta abstracta, suprarealism, de ex.).

Prin compoziție, forme, siluete, lumina (culoare) poti induce frica, bucuria, calmul sau disperarea.

In ceea ce priveste subiectul, vei reactiona foarte diferit la o pisica draguta (lolcats, anyone) sau la un simbol national, care iti trezeste instinctul tribal. Tot la subiect nu trebuie sa uitam de arhetipurile care traiesc in constientul colectiv, cel mai usor de identificat este arhetipul eroului. Marvel si DC Comics sunt construite in jurul eroului, nu?

Contextul in care intri in contact cu arta este si el un factor foarte important, daca vezi de exemplu o poza in muzeu, o vei privi diferit decat daca o vezi pe Facebook.

Evident ca sunt o multime de unelte prin care arta (fotografica, de ex) influenteaza emotiile privitorului. De aici si importanta fotografiei comerciale in publicitate.

Dar ce este arta fotografica? – pe data viitoare 🙂